HydrangeaserrataOdorikaAmachavn
engelsevlag
fransevlag

Français

English

 

AJISAI - NIEUWSBRIEF 4 : Nog enkele warme dagen en de eerste hortensia's gaan bloeien - Mei - Seizoen 2016

 

Belangrijk nieuws : tijdens het Hemelvaartweekend zijn we open van Donderdag tot en met Zondag : 9 – 18u.

 

Beste hortensiavrienden, hoewel dit een hechtische periode is waarbij we steeds handen en tijd te kort komen (verpotten,stekken, verkopen...) hebben we toch wat hortensia nieuws voor jullie verzameld .

Ziektes bij hortensia’s gaat over de minder leuke ervaringen, maar het is belangrijk om er weet van te hebben om op de juiste manier preventief (voorkomen) en curatief (behandelen) te kunnen optreden . Zelf vermeerderen via stek doe je best zo vroeg mogelijk in de lente, deze plantjes kan je dan nog één tot 2x toppen en gaan ook heel wat sterker de winter in ...

Ziektes bij hortensia

Een gezonde hortensia in volle grond zal weinig last van ziektes hebben, te natte en warme weersomstandigheden kunnen daar soms verandering in brengen. Te snel opgekweekte en geforceerde hortensia's zijn ook gevoeliger voor ziektes.

De meest voorkomende ziektes :

Oidium – witziekte – echte meeldauw

In de lente en de herfst zijn hortensia’s , vooral macrophylla gevoelig voor witziekte.

Deze schimmel ontwikkelt zich vooral in vochtige luchtomstandigheden bij warme dagen (20-25°C) en koudere nachten ( 10-15°C) . In eerste instantie bemerk je heel sumiere ronde witte , wat viltige, pluizige vlekjes op het blad, deze vlekjes groeien snel naar elkaar toe en omvatten dan het volledige blad met schimmelpluis. De bladeren drogen op en vallen af. De plant gaat hier niet echt dood van , maar mooi om zien is het ook niet, dus voorkomen en desnoods curatief behandelen is aan te raden ...

Oplossing : Zorg voor een gezond, niet te vochtig klimaat, geef steeds water in de ochtend en niet in de avond , besproei niet op het blad, geef water aan de voet .

Behandelen kan je met een fungicide zoals : Eminent Garden , Bayfidan Special....

Verwijder het afgevallen blad en vernietig het .

 

Botrytis – grauwe (grijze) schimmel : deze vervelende schimmel kan zorgen voor knoprot, de knoppen van de eindstandige bloemen rotten weg , de bladeren worden geel , het hout van de stengels vertoont een lelijke bruinverkleuring. Ook de bloemen worden bruin en rotten weg.

 

Oplossing : deze schimmel kan zich op niet verwonde hortensia’s alleen in zéér vochtige luchtomstandigheden ontwikkelen , nl. tussen de 93 en 100 % luchtvochtigheid en een temperatuur tussen de 10 en 20°Celsius. Geef altijd water ’s morgens (voor 10u) , besproei zo weinig mogelijk de bladeren van de plant , geef water aan de voet . Bij aantasting rigoureus alle aangetaste delen direct verwijderen en vernietigen ( verbranden of vuilniszak) , ook het afgevallen blad verwijderen .

Behandeling : Na het verwijderen van de aangetaste delen , de plant curatief behandelen met een fungicide : Hermosan Garden, Foram 80WG , Pomarsol Wg enz... , maar het resultaat is meestal niet afdoende...omdat de infectie pas laat gezien wordt (soms na 2 weken of meer) en de producten eigenlijk veel eerder zouden moeten toegediend worden.

zie link :

 

Bladvlekkenziektes (Anthracnose)

Iedere hortensialiefhebber zal het wel al eens bemerkt hebben , plots zijn ze daar in de zomer die lelijke bruine , ronde vlekken op het hortensiablad , vaak van onderaan startend en zich langzamerhand hoger op de plant uitbreidend... Het gaat hier om diverse schimmels die lichtbruine tot donkerbruine vlekken ontwikkelen en soms tot bladval kunnen leiden.

Zie link : http://www.hydrangeum.com/groenevingers/ziekten.html

Behandeling :

Preventie – nooit water geven op het blad van de plant , steeds aan de voet , watergeven ’s morgens en niet s’ avonds, aangetaste delen behandelen en afgevallen blad vernietigen.

Curatieve behandeling met producten zoals : Sporgon Garden, Dithane garden enz..

 

Aspera soorten – de fluweelhortensia nader bekeken

De fluweelhortensia (aspera, villosa, sargentiana) is afkomstig uit Zuidoost-Azië en groeit er op een hoogte tussen de 400 en 2500m. Ze vallen op door hun grote groene harige bijna fluweelachtige bladeren en de mooie , grote vlakke bloemen met bijzonder contrast tussen de steriele randbloemen en de fertiele binnenbloempjes.

Ze houden van een standplaats beschut tegen felle wind en middagzon en verdragen geen té zware grond. Het zijn redelijke laatbloeiers , meestal verschijnen de bloemen pas eind juli tot midden augustus. Hou er ook rekening mee dat zelfs de mini-versies op termijn makkelijk 1,5m hoog en breed kunnen worden , terwijl de doorsnee fluweelhortensia , na 10 tot 15 jaar soms 2 tot 4m hoogte en breedte kan bereiken .

Hydrangea aspera ssp. sargentiana en Hydrangea aspera macrophylla worden stevig uit de kluiten gewassen exemplaren die in ideale omstandigheden na 10 tot 15 jaar wel 3 tot 4m hoog en breed kunnen worden. Maar er zijn gelukkig ook wat kleiner blijvende cultivars . Momenteel hebben we 'The Ditch' , 'Mauvette', 'Kawakami', 'Hot Chocolate' , 'Sargentiana' , 'Villosa' en enkele grote exemplaren van H.aspera macrophylla op voorraad . Meer info

Laatste mogelijkheid om extra te blauwen...

Gezien macrophylla’ en serrata’s reeds einde zomer hun bloemknoppen aanmaken voor het volgend jaar is het uiteraard zéér belangrijk om eind augustus/ begin september , kali-aluin of aluminiumsulfaat aan de te blauwen hortensia’s toe te dienen .

Bedenk wel dat de PH van je grond tussen 4,5 en 5,5 dient te zijn , in meer kalkrijke grond kan de plant de toegevoegde aluminium dosis immers niet voldoende opnemen.

Vanaf april kan je nog een extra dosis ‘hortensiablauwsel’ aan je planten geven, doe dit voor je ze bemest , hongerige planten nemen ahw beter de aluminium op. Respecteer ook steeds de aangegeven dosis op de verpakking en doe niet zoals iedere ‘goede’ Belg , net dat beetje meer geven om zeker te zijn van resultaat , want een overdosis kan ernstige wortelverbranding teweeg brengen. Kan je enkel water geven met kalkrijk leidingwater doe dan een scheutje azijn in je gieter en verlaag zo je Ph van het gietwater tot een acceptabel niveau.

Eigen kweek - zelf stekken van hortensia's

Stekken van hortensia , het beste succes heb je in de maand mei , planten die je nu stekt wortelen in de serre (beschut tegen zon) op een tiental dagen ,buiten kan dit afhankelijk van de temperatuur 3 tot vier weken duren . Eens de plantjes aangeslaan zijn en goed groeien is het belangrijk ze te toppen. , indien je de laatste keer topt voor de langste dag gaan ze volgend jaar reeds bloeien ..., maar misschien kan je beter toch nog een keer extra in juli toppen , je hebt dan wel volgend jaar geen bloemen , maar wel een mooi bossig struikje...

Benodigdheden

* Wortelpoeder (facultatief – gaat ook zonder)

* scherp mes

* P7/P9 potjes - alternatief C5 waar je wel 7 stekken in kwijt kan ...

* Goede stekgrond

* Mini kasje of doorschijnende plastiek zak / gaatjes in prikken / Barbecue stokjes of bamboestokjes gebruiken om te maken dat de plantjes niet tegen de plastiek aanleunen.

Handelswijze :

Neem enkel stekken van kerngezonde hortensia's , het meest wordt een top of kopstek genomen van een stengel zonder bloemknop. Bij hortensia's met korte internoden zorg je er best voor dat je 2 paar ogen onder de grond kan stoppen , dan ben je bijna steeds van succes verzekerd. Na het afsnijden van de stek verwijder je alle bladeren behalve de laatste 2, zijn deze vrij groot dan halveer je ze (zie foto)om de verdamping te beperken . Maak onderaan de stek onder het laatste oog, met je scherp mes een schuine verwonding, om het worteloppervlak -cambiumvorming te vergroten...

Vul je potjes met zaai- en stekgrond , neem een potlood of stokje en maak met een draaiende beweging een gaatje in de potgrond, hierin plaats je de stek en giet hem aan met water (broes). Plaats de stekken op een lichte, maar niet zonnige plaats in een miniserre of zaaibakje (bv. noordkant) , desnoods kan je ook een plastiek zak met enkele gaatjes in geprikt gebruiken, zorg er voor dat de zak de plant niet raakt (gebruik hiervoor stokjes) . De eerste week bevochtig je de potjes iedere dag, de volgende week om de twee dagen..., zorg er wel voor dat je grond niet té nat wordt , dan kan je immers schimmelvorming krijgen en sterven de stekken af . Na enkele weken (3-4 )kan je eens zachtjes proberen aan de stek te heffen, geeft hij niet mee dan is hij reeds voldoende geworteld om zijn leven buiten de minikas verder te zetten.

Zaaien van hortensia : een uitdaging voor de meer gevorderden ....

Alhoewel er op internet vrijwel niets over terug te vinden is, kan je hortensia's met enige moeite ook goed zaaien, als je gewoon rijp zaad verzameld dan heb je het resultaat van een 'open pollinatie' , dwz je kent wel de moederplant, maar niet de vader , dwz dat bijen, hommels e.a insecten dmv stuifmeel van een andere plant in jouw tuin (of deze van de buren), de bloempjes bevrucht hebben . Het resultaat is dan ook onzeker, soms lijken ze op mama én soms herken je ook de invloed van papa..door zijn unieke kenmerken die ook in de zaailing terug te vinden zijn. Als je het echt professioneel wenst aan te pakken dan moet je zelf gaan bestuiven met een penseeltje en dan ervoor zorgen dat insecten je werk niet kunnen beïnvloeden ( dwz de bloem vrijwaren van insectenbezoek).

tips:

* rijp zaad (ziet er zwart uit ) verzamelen op een droge dag in de herfst

* zaad bewaren in een enveloppe of koffiefilter zak

* zaaien in een zaaibakje met deksel en ventilatiemogelijkheid

* zaai in januari – indien je plantenlamp ter beschikking in de woonkamer op een zo lichtrijk mogelijke plaats

* zaai in maart/ april – indien je geen plantenlamp ter beschikking hebt..

* binnen de week staan de mini zaalingen boven.

Gevaren

* is je grond continu te nat dan heb je kans op schimmelvorming en sterven de zaailingen

* wanneer je eind mei de zaalingen langzaam afhard en buiten zet neem dan je voorzorgen tegen slakken, ze zijn bijzonder gek op jong hortensiablad, gebruik slakkenkorrels of leg een koperdraad omheen je plantjes.

* ook rouwmuggen kunnen ravage aanrichten – vooral de larven eten de jonge worteltjes van de planten op ... –oplossing de potgrond nooit te nat laten worden en een laagje droog zand of fijne schors boven de pot aanbrengen.

Onze selectie van mooie cultivars !!!

HydrangeamacrophyllaBlaulingcloseupvnlocHydrangeum

Hydrangea macrophylla 'Blauling' compacte schermvormige hortensia

HydrangeamacrophyllaBodenseelocHydrangeum

Hydrangea macrophylla 'Bodensee'

bolhortensiafreudenstein

Hydrangea macrophylla 'Freudenstein'

Hydrangea_ macrophylla _'Mathilda Gutges'

Hydrangea macrophylla 'Tevere'

HydrangeamacrophyllaXiannice

Hydrangea macrophylla 'Xian'

Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn

Hydrangea macrophylla 'Red Beauty'

Dirkinbasis

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris

HydrangeamacrophyllaGreenShadowFlowervnn

Hydrangea macrophylla 'Green Shadow'

Oidiumwitziekte

Oidium of echte meeldauw, schimmelpluis ontwikkeld zich zeer snel ...

grijzeschimmelbijhortensia
grauweschimmelbotrytis

Botrytis cinerea - grauwe schimmel (foto boven en onder) kan voor hortensia's levensbedreigend zijn.

Anthracnosehortensiabladvlekkenziekte

Anthracnose - (foto : Cercospora) - de bruine vlekken ontwikkelen zich snel en kunnen tot bladval leiden...

FluweelhortensiaMauvette

Hydrangea aspera 'Mauvette'...

HydrangeaasperaHotChocolatebeginbloei

Hydrangea aspera 'Hot Chocolate'.net voor de bloei begint....

 

Enkele van onze andere ( niet Hydrangea-favorieten ) die we ook op de kwekerij aanbieden:

- Philadelphus coronarius aureus : de geelgroene boerenjasmijn (behoort tot de Hydrangea familie, één van onze favorieten om de lente in te luiden ! Zijn chartreuse gele bladeren fleuren beslist iedere tuin op - beschikbaar in 3,6L pot - 6,5 €

- Deutzia setchuensis corymbiflora - een bijzonder bruidsbloempje met prachtige witte bloempjes, lentebloeier !

- Deutzia Montrose - een mooie klassieker.

- Malus ‘Prairie Fire ‘- prachtig sierappelboompje , bloeit nu met diep fuchsiarode bloempjes, later gevolgd door kersgrote , rode appeltjes

- Physocarpus opulifius - prachtig blad en bloeiwijze !

- Acer dissectum ‘Garnet’

- Clerodendrum trichotomum : klein boompje (tot 4/5m), sierlijk elegant, mooie bloeiwijze

- Yakon – appelwortel - familie van de zonnebloem, prachtig blad, eetbare knollen die het midden houden tussen de smaak van een aardappel en appel.

- Cyphomandra corymbiflora : kleine tot middelgrote boomtomaat , redelijk winterhard (-10°C) , zeer decoratief, lekkere vruchtjes eind oktober -begin november.

- Broertje van de klimhortensia : Schizophragma hydrangeoides ‘ Rose Sensation’

- Persicaria ‘ Purple Fantasy’ – licht woekerend maar o zo mooi.

- Persicaria ‘Red Dragon’ - roodvlammende persicaria - bijzonder effect in ochtend of avondzon...

- Vitis vinifera- druiverlaar. soorten – haal het zuiden in je tuin ..., geniet van onbespoten fruit

- Buddleja soorten...., breng leven in de tuin, help onze vlinders om te overleven !

- Clematis door je hortensia’s weven ...., probeer eens de symbiose tussen beide geslachten uit !

 

Agenda :

Eind mei staan we op de plantenbeurs te Izegem – Wallemote !

 

Volgende maand :

* Hydrangea serrata ‘s – een bron van verfijning en elegantie ...

* Snoeien voor de langste dag =toch nog bloemen volgend jaar ...

* Opendeurdagen kwekerij en tuin ....!!!

 

 

* Archief - nieuwsbrief februari 2016 - lezen , nieuwsbrief maart 2016 lezen. , nieuwsbrief april 2016

* Aanmelden voor de nieuwsbrief : stuur ons een mail naar info@hortensiakwekerij.be met de vermelding nieuwsbrief

stekkenvanhortensiametchlorose

Op een blog vond ik deze afbeelding, dit zijn stekken genomen van een plant met chlorose (gebreksverschijnsel, ijzer tekort) - dit doe je dus best niet ! Neem stekken van een gezonde, sterke moederplant !!

Kweekbakvoorstekken
Stekkenkweekbakschaduwhaag
Stekkenhydrangea20153

Zet je stekken in een kweekbak, bij voorkeur op een lichte plaats aan de noordkant, uit de zon ! De eerste week bevochtig je de potjes iedere dag, de volgende week om de twee dagen..., zorg er wel voor dat je grond niet té nat wordt , dan kan je immers schimmelvorming krijgen en sterven de stekken af . Vergeet na een week of twee ook niet af en toe te luchten...

Deze stekken zijn nu een 2 maand oud en vinden het heerlijk vertoeven in de halfschaduw of gefilterd zonlicht...

Hydrangeapaniculatazaailingen
HydrangeapaniculataPhantomzaailingen6weken
HydrangeapaniculataQuickFirezaailing3maand

We zijn begin januari , na een kleine week zijn de eerste hydrangea zaailingen boven gekomen, ze zijn nog microscopisch klein en genieten van de warmte van de woonkamer en extra licht van een plantenlamp.

Om wat orde op zaken te krijgen zijn ze na 6 weken verspeend en netjes in rijen geplaatst, een deel ook reeds in aparte P7 potjes.

Dit is het resultaat na ca 3 maanden , de zaailing in kwestie is een paniculata . Plaats deze plantjes niet te vroeg buiten, wacht zeker tot na midden mei, laat ze langzaam aan het buitenleven gewoon worden (afharden...)

ZaailingvasterivalnR1

Eens je zaailingen goed afgehard zijn kan je ze verder in pot opkweken of beslissen om ze in volle grond verder op te kweken . Hou er echter rekening mee dat slakken gek zijn op jong hortensiablad én dat rouwmuggen (zien er uit als zwarte vliegjes) hun larven in te natte grond leggen en deze hebben iedere dag hortensiawortels op het menu....!

Foto : met wat geluk is dit het resultaat wat je het volgende jaar te zien krijgt , dit is de bloem van een Hydrangea paniculata x 'Vasterival' zaailing .

 

KWEKERIJ -NIEUWS

HydrangeaquercifoliaSnowFlakeVN2

We hebben weerom een mooi aanbod eikenbladhortensia's (Hydrangea quercifolia) op voorraad met o.a - 'Harmony' , 'Snow Queen', 'Snowflake' , 'Burgundy', 'Ice Crystal' ...

meer info

HydrangeaasperaTheDitch

Ook tal van fluweelhortensia's zijn weerom op voorraad.., met o.a 'The Ditch' (kleinblijvend), 'Mauvette', 'Kawakami', 'Hot Chocolate', ssp.sargentiana , aspera macrophylla en....

meer info

HydrangeamacrophyllaBlaulingcloseupvnlocHydrangeum1

Alle macrophylla's en serrata's staan volop in knop, klaar om open te gaan , nog enkele dagen en het is zover... Dit jaar hebben we ook 'Blauling' , een ietwat minder hoog opschietende vlakschermige, blauw bloeiende hortensia in aanbod.

meer info

ContrastPhiladelphuscoronariusaureusmetCotinuscoggygriaroyalpurple

Philadelphus coronarius aureus op de achtergrond, in contrast met roodbladige pruikenboom.

Juustwakwouopentuinen16juli2013deWittetuinDeutziasetchuensiscorymbiflorahabitus

Deutzia sechuensis corymbiflora -verfijnd en elegant,ideaal voor de 'White Garden'

Persicariapurplefantasystekken

Persicaria 'Purple Fantasy'

vitis chasselas rose

Diverse goede buitenrassen van druivelaars - meer info

 

PLANTENWEBSHOP.BE : via onze webshop kan u op bestelling ook tal van andere plantengeslachten kopen tegen heel voordelige prijzen !! Kleine bestellingen worden voordelig via DPD parcelshop geleverd, grotere met eigen vervoer.