HydrangeaserrataOdorikaAmachavn
engelsevlag
fransevlag

Français

English

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris

 

AJISAI - NIEUWSBRIEF 1 Seizoen 2016

 

Een nieuw hortensia seizoen komt er aan !

De winter lijkt op zijn kousevoeten uit te doven, in de tuin bloeien de eerste narcissen reeds vanaf eind januari en ook tal van Helleborus variëteiten tonen zich in al hun schoonheid.

De hortensia’s staan er momenteel wat belabberd bij , door de zachte winter hadden ze dit jaar tot januari bijna hun blad behouden , enkele dagen vorst midden januari zorgden er voor dat het blad bevroor en nu hangt er wat verdroogt bij tot het bij de volgende stevige windbui loslaat en plaats ruimt voor het frisse jonge loof.

Door de zachte temperaturen is het nog steeds ideaal weer om te planten en verplanten , de grond is nog warm en vochtig en het wortelgestel kan snel uitbreiden. Tijd voor ons om onze ‘eigen kweek’ – zaailingen van 2014 van pluimhortensia’s op ruime afstand in volle grond uit te planten , zodanig dat we ze deze zomer samen met jullie op hun waarde kunnen beoordelen, we zijn bijzonder benieuwd !!

Activiteiten in de hortensia tuin

* In de maand maart mag je op een dag dat het niet vriest de Hydrangea paniculata (pluimhortensia) en Hydrangea arborescens (Annabelle, Pink Annabelle, Strong Annabelle) terugsnoeien . In principe snoei je min. twee ogen boven waar je de vorige keer gesnoeid hebt om meer bossigheid te bekomen , hou er rekening mee dat hoe dieper je snoeit , hoe groter de bloemen worden . Opgelet - je mag snoeien , maar het is niet verplicht om dit ieder jaar te doen...

* Als je pluimhortensia exemplaren hebt die ieder jaar ondanks de snoei toch naar jouw inzicht te groot worden, dan kan je terzelfdertijd met de snoei ook wortelsnoei toepassen .Met een goed scherpe spade steek je de wortels op zo’n 40cm van het hart van de hortensia (in een cirkel er rond) door, doe dit in een schuine hoek om ook wat onderliggende wortels mee te hebben, de groei zal nu geremd worden én de bloei rijkelijk zijn.

* Tot begin maart tenlaatste kan je nog oude hortensia's verplanten , spit ze met een stevige kluit uit en zet ze op hun nieuwe bestemming, als het grote en stevige , reeds oudere planten zijn kan je best ook wat verjongingsnoei doen . Snij de oudste takken tot de basis weg dit zal nieuwe scheuten stimuleren en brengt bij de hergroei het bladoppervlak in overeenstemming met het tijdelijk verminderde wortelgestel.

* Wacht met het verwijderen van de oude bloemen van de macrophylla's ( vlak en bolvorm) tot in april, de oude bloemen beschermen immers de jonge bloemknoppen tegen late lentevorst. Knip ze gewoon onder de bloem af, niet te diep , want anders heb je bloemknoppen mee.

* Blauwen - toedienen van aluin , wacht hiermee tot eind maart / begin april vanzodra je ziet dat de sapstroom volop op gang gekomen is en de bladeren zich vormen. Geef je blauwe hortensia's geen of zeer weinig mest in het voorjaar.

* Bemesten - wees bij planten in goede volle grond , karig, gebruik meststof voor zuurminnende planten , deze verhogen de PH van de bodem niet . Geef een eerste dosis in de maand april , later kan je dan in de bloeiperiode tot eind juli af en toe een lichte dosis bijgeven. Hou je planten ook goed in het oog , soms zullen gebreksverschijnselen optreden één er van is Chlorose : ijzergebrek , de reden hiervan kan zijn dat je grond te kalkrijk is . Tijdelijk kan je dit oplossen met ijzerchelaat, na enkele weken ziet het blad er weerom frisgroen en gezond uit, permanent kan je het oplossen door je grond te verzuren , via inwerken van turf of een mulchlaag van dennennaalden.

Aanmelden voor de nieuwsbrief : stuur ons een mail naar info@hortensiakwekerij.be met de vermelding nieuwsbrief

zie ook - nieuwsbrief maart 2016 en nieuwsbrief april 2016

De Toppers van het voorbije seizoen 2015

HydrangeaarborescensIncrediballsynStrongAnnabelle

Hydrangea arborescens 'Strong Annabelle'

HydrangeapaniculataLittleLimesynJane4

Hydrangea paniculata 'Little Lime' syn. 'Jane'

HydrangeapaniculataBobovn

Hydrangea paniculata 'Bobo'

HydrangeapaniculataWimsRedbloemenroodkleuringlocHydrangeumvn

Hydrangea paniculata 'Wim's Red'

HydrangeamacrophyllaXiannice

Hydrangea macrophylla 'Xian'

HydrangeamacrophyllaCotedAzur

Hydrangea macrophylla 'Côte d'Azur

HydrangeamacrophyllaRoyalReddieprodebloemen

Hydrangea macrophylla ''Royal Red'

bolhortensiaDalian

Hydrangea macrophylla ''Royal Red'

HydrangeamacrophyllaKoriacloseupvnn

Hydrangea macrophylla 'Koria'

HydrangeaserrataBluebirdcloseupflowervnn

Hydrangea serrata 'Bluebird'

 

PLANTENWEBSHOP.BE : via onze webshop kan u op bestelling ook tal van andere plantengeslachten kopen tegen heel voordelige prijzen !!

AbeliagrandifloraFrancisMason
ActinidiadeliciosaJenny
Amelanchierkrentenboompje
ArbutusunedoVNN
Aroniamelanocarpaneroappelbes
pawpaw
BerberisthunbergiiBonanzaGoldvn
BuddlejabuzzRedVelvetvnn
ClematisPerledAzurcloseupvn
CornusPorlockVNN
Deutziagracilisbloemcloseup
EuonymusfortuneiEmeraldGaietyhabitusfotolente2012
Elaeagnus ebbingei 'Clone'
FicuscaricaBrunswickdikkevijgen2
Forsythiaintweekend
Elaeagnus ebbingei 'Clone'
HibiscusOiseauBleu
HamamelisxintermediaDianedeBelder1969flowers2vnn1
Elaeagnus ebbingei 'Clone'

Het antwoord op de veel voorkomende vraag :

Wat doe je in de winter als de kwekerij gesloten is ?

Naarstig achter de computer zitten , mooie planten selecteren en online aanbieden, duidelijke informatie verstrekken, mooie foto's plaatsen en een correcte en voordelige verkoopprijs berekenen...en hopen dat het werk rendeert want liefst zijn we buiten actief, planten, stekken, zaaien , advies verstrekken...

Maar dit 'bureauwerk' hoort erbij, maar wat zijn we blij dat het weerom bijna achter de rug is !!

Dirk .

HydrangeaserrataTiarajuni2012closeupbloemenvn

Hydrangea serrata 'Tiara'

EikenbladhortensiaIceCrystalherfstkleur

Hydrangea quercifolia 'Ice Crystal'

Hydrangeaasperasspsargentianabloemen

Hydrangea sargentiana

Dirkinbasis

ABELIA

ACTINIDIA - Kiwi

AMELANCHIER - Krentenboompje

ARBUTUS UNEDO - Aardbeiboompje

ARONIA -APPELBES

ASIMINA - PAW PAW

BERBERIS - Zuurbes

BUDDLEJA -Vlinderstruik

CLEMATIS- Bosrank

CORNUS -Kornoelje

DEUTZIA -Bruidsbloem

EUONYMUS -KARDINAALSHOED

ELAEAGNUS - Olijfwilg

FICUS CARICA - Vijgenboom

FORSYTHIA -Chinees klokje

FOTHERGILLA MAJOR

HAMAMELIS -Toverhazelaar

HIBISCUS - Alteastruik

VIBURNUM - Sneeuwbal

VITIS VINIFERA - Druivelaars

vitisPalatinaduitsedruif
ONLINE BESTELLEN AbeliagrandifloraFrancisMason ActinidiadeliciosaJenny Amelanchierkrentenboompje ArbutusunedoVNN Aroniamelanocarpaneroappelbes pawpaw BerberisthunbergiiBonanzaGoldvn BuddlejabuzzRedVelvetvnn ClematisPerledAzurcloseupvn CornusPorlockVNN Deutziagracilisbloemcloseup EuonymusfortuneiEmeraldGaietyhabitusfotolente2012 Elaeagnus ebbingei 'Clone' FicuscaricaBrunswickdikkevijgen2 Forsythiaintweekend Elaeagnus ebbingei 'Clone' HibiscusOiseauBleu HamamelisxintermediaDianedeBelder1969flowers2vnn1 Elaeagnus ebbingei 'Clone'