HydrangeaserrataOdorikaAmachavn

Hortensia's planten

HORTENSIA’S PLANTEN .

Hortensia’s zijn bijzonder boeiende planten , ze bloeien diverse maanden in tal van kleuren, ze zijn onderhoudsvriendelijk (weinig snoei, ziekteresistent, weinig bemesting nodig) en door de grote diversiteit binnen de soorten kan je makkelijk structuur en variatie in een hortensia border brengen . Tal van soorten en variëteiten bieden ook tot diep in de herfst , schitterende blad-en bloemverkleuringen Èn zijn bijzonder aantrekkelijk in herfstboeketten. Containerplanten = hortensia in pot kan je in principe het hele jaar door planten, zolang de grond niet bevroren is.

DE KEUZE VAN JE HORTENSIA’S

Informeer je eerst grondig over de bodemvereisten, aantal uren zon, zuurtegraad van de grond waar je wenst aan te planten.

Laat je niet blindelings leiden door op papier mooie plannen van een tuinarchitect of tuinaannemer , helaas ontbreekt het sommigen onder hun aan praktijkkennis van dit bijzonder gevarieerd geslacht van heesters.

Vele hortensia's groeien van nature aan de bosrand

Vele hortensia’s groeien van nature aan de bosrand , dwz het zijn eigenlijk halfschaduw planten , die gedurende een groot deel van de dag genieten van gefilterd zonlicht en zeker op het heetste van de dag niet in de volle zon staan. Ze groeien in zure, humusrijke bosgrond, die wel vocht vasthoudt, maar toch goed doorlatend is, ze doen het goed in de schaduw van diepwortelende bomen die een niet te dicht bladerdek hebben, zodanig dat voldoende licht tot bij de hortensia komt, ze genieten er meestal van morgen-en of avondzon.

Hoe bleker de bloemkleur hoe minder volle zon de klassieke Hydrangea macrophylla (boerenhortensia’s ,bolhortensia en hortensia met vlakke bloemschermen ) kan verdragen. Bij de Hydrangea serrata zijn er wel enkele witbloeiende cultivars die een zonnige standplaats kunnen verdragen ( 'Beni Gaku', 'Intermedia', 'Kurenai', 'Grayswood')

Sommige roze, rozerode of blauwbloeiende variëteiten kunnen mits een goede, lichtvochtige bodem perfect in de volle zon staan (vb. ‘Xian’, ‘Dalian’, ‘Royal Red’, Bodensee, Hamburg, Mathilda Gütges, Merveille Sanguine, Renate Steiniger, Tovelit, Kardinal, Mariesii Lilacina, Mariesii Perfecta, Blue Billow, Blue Deckle, Kuro Hime, Preziosa...)

De echte zonnekloppers :

Hydrangea arborescens, heteromalla en paniculata kunnen echter makkelijker een zonnige standplaats aan , ze bloeien tevens op het nieuwe hout en mogen , maar moeten niet, elk jaar in de maand maart teruggesnoeid worden.

Het probleem : mijn hortensia border doet het niet goed ..

Vaak komen radeloze tuineigenaars bij mij aankloppen omdat hun door de tuinaannemer aangeplante hortensia border het niet goed doet.

Verkeerde standplaats.

Als ik dan ter plaatse komen zie ik meestal tal van troosteloze witte bolhortensia’s aangeplant op een volledig zuidelijke standplaats , waar ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de zon staan te verschroeien (= totaal verkeerde standplaats) . Op een plaats in de halfschaduw tot schaduw zie je dan lang gestrekte, slungelige witte pluimhortensia’, rijkend naar wat zonlicht, wat zouden deze gelukkig geweest zijn op die zuidelijke standplaats... en vice versa , hoe prachtig zouden die witte macrophylla’s er op de standplaats in de halfschaduw bij gestaan hebben.

Verkeerde aanplantingsmethode

Haast en spoed is zelden goed..., een goede voorbereiding van de grond (verrijken met compost, bladaarde, bodemverbeteraar voor zuurminnende planten, bentoniet...) en een ruimplantgat van min. 2x tot beter 3 x volume van de pot is zéér belangrijk.

Als een klant die amper 1 uur geleden 40 pluimhortensia’s kocht , vertelt dat ze reeds geplant zijn en dat hij er nog enkele meer nodig heeft, dan zijn we razend benieuwd hoe hij of zij deze klus in een dergelijke tijdspanne kunnen klaren heeft en dan vermoeden we reeds wat er aan de hand is.

Wereldrecord hortensia aanplanten.

De aangeplante hortensia’s zijn meestal uit de container gehaald en zonder de wortels aan de vier zijden wat los te maken in een putje geduwd dat nauwelijks 2-3cm breder en dieper is dan de container van de plant (= verkeerde aanplantingsmethode), terwijl steeds een plantgat van minimum 2x (beter is 3x ) het volume van de container dient gegraven te worden.

Een ander voorkomend euvel is dat de planten (door de te snelle uitvoering) hoger dan de omliggende grond staan, ipv juist enkele cm dieper te staan met een cirkelvormig geultje omheen de plant , waardoor je gericht water kan geven aan de plant én dit ook tot de wortels kan doorsijpelen i.p.v ervan weg te vloeien .

Het verbeteren van de bodem is ook overgeslagen ,vaak staan ze in pure zandgrond , soms met een toplaagje van 10-15cm nog licht bruine (aangevoerde) grond en er onder pure zavel of zelfs wit zand... of omgekeerd zijn ze zonder bodemverbetering of drainage in een sompige, doornatte kleibodem geplugd.

Overbemesting

Een ander veel voorkomend euvel is de overbemesting, overijverige hoveniers met geen gerichte plantenkennis , denken dat die troosteloze hortensia’s mest te kort hebben , ja en er is nog wel wat gazonmest of buxusmest op overschot , dus strooien maar . Door de hoge stikstofgehaltes krijg je een toevloed van bladeren en zwakke, ziektegevoelige planten die bovendien weinig of geen bloemen vertonen.

Wees steeds zuinig met het bemesten van hortensia’s, gebruik traagwerkende meststof voor zure planten met een laag stikstofgehalte , geef liever 2x een kleine dosis dan 1x een grote , geef ook geen meststof voor de maand april en niet na juli. Blauwe bloeiende Hydrangea’s moet je in regel zéér weinig bemesten, teveel mesten gaat ten koste van je mooie blauwe kleur !

Het gevecht tegen de volwassen wordende hortensia

Terwijl we het de normaalste zaak ter wereld vinden dat we als mens klein geboren worden en dan na x aantal jaren onze volwassen grootte bereiken , is dit de hortensia niet gegund .

Als je aan 100 klanten vraagt hoe groot de hortensia die ze wensen te kopen mag worden dan zegt 90% : niet hoger en breder dan 1m. Het is blijkbaar een magisch getal waar op tal van plantenlabels dankbaar gebruik van gemaakt wordt, vele hortensia’s die makkelijk 1,3 of 1,5 m breed en hoog worden , blijken op het plantenlabel heel wat bescheidener afmetingen toegedicht te worden . Onder het motto ‘De klant is koning’ wordt hij op papier op zijn wensen bedient..., wanneer de klant naar de plantafstand vraagt wordt hij eveneens op zijn wensen bedient : 80 – 90 cm van elkaar volstaat.

Help, mijn ‘kleinblijvende’ hortensia is te groot geworden.

Dan zal je maar als goedgelovige tuineigenaar deze hortensia’s op 80cm van elkaar geplant hebben onder een raamkozijn of langs je tuinpad . Je vierjarige plant is eindelijk volwassen en strekt zich in de hoogte en breedte 1,5m uit, je pad is niet langer zichtbaar én bijna ontoegankelijk en door het raam zie je alleen nog vele mooie hydrangeabloemen, maar licht krijg je niet meer in de woonruimte..

Maar geen nood, het was toch een kleinblijvende soort , snel even de snoeischaar erbij halen en flink en diep terugsnoeien en jawel dat ziet er weerom netjes uit.

 

Snoeien doet groeien maar niet altijd bloeien

De kortgewiekte, volwassen hortensia laat zich echter niet zomaar beteugelen, tal van nieuwe krachtige scheuten en enorme bladvolumes nemen snel opnieuw de verloren ruimte in.. én..nog iets meer zelfs, meer nog je hebt nu een massa bladeren maar geen bloemen meer...

Ergens ligt nog wel een plantenlabel , toch even op Google nakijken en na even zoeken blijkt de hoogte en breedte van je planten geen vaststaand gegeven, tal van plantenzaken bevestigen je labelhoogte, maar hier en daar zie je andere gegevens staan, bij de meeste kwekerijen blijkt je hortensia plots hoger en breder te worden .

De hoogte en breedte hangt af van tal van factoren (variëteit, standplaats, bodem)

En soms kom je dan bij ons terecht en dan vertel ik je dat de hoogte en breedte van je hortensia’s van tal van factoren afhangt, in eerste instantie van de cultivar (variëteit), maar ook van de standplaats en bodem. In de volle zon blijven vele hortensia’s compacter , in de halfschaduw of schaduw onder bomen , strekken ze zich etaleren ze ahw naar het licht . Diezelfde boerenhortensia die op een zonnige plaats, compact en rond van vorm is , kan in de schaduw van een diepwortelende boom makkelijk een meter hoger en breder worden....

Is er dan geen oplossing om de mooie prachtige, maar te grote hortensia voor jouw tuin toch wat meer binnen de perken te houden ?

Wortelsnoei in de lente remt de groei.

Wie de groei van zijn grote hortensia’s wenst te remmen dient in de maanden maart of april wortelsnoei toe te passen . Met een goede scherpe spade steek je de wortels op zo’n 40cm van het hart van de hortensia door, doe dit in een schuine hoek om ook wat onderliggende wortels mee te hebben, de groei zal nu geremd worden Èn de bloei rijkelijk zijn.

Voorkomen is beter dan genezen.

Wie zich deze jaarlijkse klus wenst te besparen kiest beter voor echte kleinblijvende hortensia’s , dwergvormen als het ware . Zowel bij de bolvormige, vlakschermige als pluimhortensia’s zijn mooie compacte, bloeirijke en kleinblijvende variëteiten te verkrijgen.

Meer info – zie : Kleinblijvende en compacte Hydrangea variëteiten

 

Andere verzorgings tips & advies :

* blauw kleuren van hortensia's

* snoeien van je hortensia's

* winterbescherming van hortensia's

*Omgaan met extreme droogte in de tuin - tips en advies

Hortensia soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera (fluweelhortensia)

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem hortensia )

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata (Japanse berghortensia )

engelsevlag
fransevlag

Français

English

Hydrangea_macrophylla_'Soeur_Therese'_bloei_juli-vnnn

Hydrangea macrophylla 'Soeur Thérèse' - witte boerenhortensia voor de halfschaduw tot schaduw.

Hydrangea mme Emile Moulliere

Hydrangea macrophylla 'Mme Emile Mouillère'- witte boerenhortensia voor de halfschaduw tot schaduw.

HydrangeamacrophyllaXianrozeAjisaituin

Hydrangea macrophylla 'Xian' roze of blauwe boerenhortensia voor de volle zon of halfschaduw. .

HydrangeamacrophyllaDalianframbozeroodvn

Hydrangea macrophylla 'Dalian' compacte framboiserode boerenhortensia voor de volle zon of halfschaduw. .

HydrangeamacrophyllaMerveilleSanguine3

Hydrangea macrophylla 'Merveille Sanguine' compacte dieprode boerenhortensia met bruinrood blad voor de volle zon of halfschaduw. .

HydrangeamacrophyllaTovelittweejarigeplantvnncloseup

Hydrangea macrophylla 'Tovelit' dwergvorm, compacte , rozerode boerenhortensia voor de volle zon of halfschaduw. .

HydrangeaserrataBeniGakuVNN

Hydrangea macrophylla 'Beni Gaku' compacte Japanse berghortensia voor de volle zon of halfschaduw., rozerode uitbloei - zie foto onder.

HydrangeaserrataBeniGakuuitbloeiroodkleuringvn
HydrangeamacrophyllaKardinalvlakschermig

Hydrangea macrophylla 'Kardinal' krachtige, hoog en breed uitgroeiende hortensia voor de volle zon of halfschaduw. .

HydrangeaserrataBlueDecklehabitusfotoblauwebloemenrijkelijkebloeivnnnn

Hydrangea serrata 'Blue Deckle' krachtige, hoog en breed uitgroeiende Japanse berghortensia voor de volle zon of halfschaduw, doorbloeiend tot het vriest !

HydrangeamacrophyllaLilacinacloseupbloemvnn
HydrangeapaniculataLittleLimeenco

Hydrangea paniculata 'Little Lime' syn. 'Jane ' nieuw- compacte, kleinblijvende pluimhortensia voor de volle zon of halfschaduw. .

HydrangeapaniculataLIMELIGHTTUIN

Hydrangea paniculata 'Limelight' prachtige, maar iet wat te krachtige pluimhortensia voor de kleine tuin, geschikt voor de volle zon of halfschaduw. .

Hydrangea x serrata 'Lilacina'

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris