HydrangeaserrataOdorikaAmachavn

Hortensia's (Hydrangea) snoeien -tips en uitleg.

 

Hortensia's die bloeien op éénjarig hout en hortensia's die bloeien op méérjarig hout.

Hier bestaan tal van misverstanden over, het is belangrijk dat je weet met welk type Hydrangea je te maken hebt.

Hortensia's die bloeien op éénjarig hout.

Deze die bloemen maken op nieuw (éénjarig) hout (Hydrangea paniculata = pluimhortensia, Hydrangea heteromalla, Hydrangea arborescens), mag je in de vroege lente (maart) snoeien.

* Wie grote(re) bloemen wenst en de snoeidrang niet kan weerstaan mag zijn pluimhortensia's en arborescens cultivars (Annabelle, Strong Annabelle, Pink Annabelle) in de loop van de maand maart (voor de sapstroom echt op gang is) terugsnoeien. Hoe dieper men deze hortensia soorten snoeit , hoe groter de bloemen worden, voor kleine en middelgrote variëteiten wordt vaak kniehoogte (30cm) aanbevolen.

* Wie de plaats en ruimte heeft en de plant zijn natuurlijke groeivorm wenst te laten behouden , hoeft niet te snoeien of kan net als bij de boerenhortensia enkel de uitgebloeide bloemen in de lente verwijderen .

* Vormsnoei is mogelijk, zo kan je bij de pluimhortensia en heteromalla ,één enkele stevige tak uitkiezen en alle andere zwakkere wegsnoeien, je bekomt dan ahw een echte stam , waar zich een kroontje aan gaat vormen.

Hortensia's die bloeien op méérjarig hout

Hydrangea’s die bloeien op meerjarig hout (aspera, macrophylla, quercifolia, serrata) dienen in principe niet gesnoeid te worden , het volstaat om in de maand april de oude bloemen te verwijderen en eens alle takken mooi uitgelopen zijn , eventuele dode takken te verwijderen . Twijfel je of een tak wel dood is , schraap dan even licht met de vingernagel aan de tak , zie je groen onder de bast , dan is het nog een levende tak, zie je bruin dan is het een dode. Takken die voor juli gesnoeid worden zullen volgend jaar nog bloemen geven.

Hoogte beperken

* Wie de hoogte wenst te beperken door snoei , zal zijn bloemknoppen verwijderen en weinig of geen bloei hebben. Wie krachtige hortensia variëteiten toch klein wenst te houden zal in de lente eerst de te krachtige takken dienen terug te snoeien en dan wortelsnoei toe te passen, beperk het wortelgestel en de plant zal in het nieuwe seizoen, veel minder krachtig opschieten !

Verjonging van oude hortensia's

* Bij oudere exemplaren(> 5j) verdient het aanbeveling om in de lente toch wat verjongingssnoei te doen , dwz. enkele van de oudste (meest verweerde) takken tot aan de grond weg te snoeien, waardoor nieuwe , jonge, groene takken de kans krijgen om op te schieten en volgend jaar volop bloemen te dragen.

* Is het om structurele redenen echt nodig om de plant in de breedte te beperken, verwijder dan deze overbodige takken in de vroege lente, hou er echter rekening mee dat zonder wortelsnoei de plant snel het verloren bladoppervlak zal proberen goed te maken en ook de kans op minder bloemen ontstaat, de hortensia gaat immers zijn krachten in meer bladontwikkeling stoppen.

Snoei van hortensia's om ziektes in te perken of te voorkomen

Hortensia's die bij aanhoudend vochtig en warm weer door schimmelziektes zoals Botrytis geplaagd werden, kan je na behandeling best luchtiger maken door alle aangetaste takken weg te snoeien en te verbranden en de meeste bloemhoofden voor de winter te verwijderen.

Op een kleine ruimte kies voor kleinblijvende hortensia soorten !

Je kan als je niet over een grote ruimte beschikt natuurlijk altijd best opteren voor kleine en compacte hortensia's ! Deze hebben van nature een compacte , bossige groeiwijze en behoeven weinig snoei en onderhoud.

Wie hortensiabloemen als snijbloem of droogbloem wenst te gebruiken knipt dan best met korte stelen , zodanig dat de bloemknoppen voor volgend jaar niet mee weggeknipt worden.

Snoei van jonge hortensia's (stekken en éénjarige planten )

Om een bossige , goed vertakte hortensia te bekomen worden jonge planten getopt en gesnoeid.

*Hortensia stekken van het vorige jaar worden in maart en juni getopt , daardoor vertakken ze goed en gezien ze voor de langste dag laatst getopt zijn hebben ze nog voldoende tijd om takken met bloemknoppen voor volgend jaar aan te maken .

*Sommige jonge planten hebben nog géén voldoende vertakte (bossige) groeiwijze kunnen in de loop van de maand mei tot begin juni, serieus ingesnoeid worden, ze ontwikkelen dan een bossige groei en hebben nog voldoende tijd om takken met bloemknoppen voor volgend jaar aan te maken .


Snoei van dood of ziek hout

Dode takken verwijder je best , snoei ze terug tot boven een krachtige, gezonde knop,let bij hortensia's wel op , want schijn bedriegt vaak, veel mensen snoeien vroeg in de lente én veel takken zien er dan vrij dood uit.Twijfel je of een tak wel dood is , schraap dan even licht met de vingernagel aan de tak , zie je groen onder de bast , dan is het nog een levende tak, zie je bruin dan is het een dode.

 

zie ook onze site : plantenkwekerijen.be - klik op volgende link

Hortensia soorten

Hydrangea arborescens

Hydrangea aspera (fluweelhortensia)

Hydrangea heteromalla

Hydrangea hirta

Hydrangea involucrata

Hydrangea macrophylla (bolvorm-boerenhortensia)

Hydrangea macrophylla (lacecap-schermbloem hortensia )

Hydrangea paniculata (pluimhortensia)

Hydrangea anomala petiolaris (klimhortensia)

Hydrangea quercifolia (eikenbladhortensia)

Hydrangea sargentiana

Hydrangea serrata (Japanse berghortensia )

engelsevlag
engelsevlag1
fransevlag

Français

English

Home

Geschiedenis

Soorten

Snijbloem

Droogbloem

Verzorging

Snoeien

Bij andere planten

Links

Contact

aspera

arborescens

heteromalla

involucrata

macrophylla-bol

macrophylla-vlak

serrata

paniculata

quercifolia

sargentiana

anomala petiolaris

Hydrangeamacrophyllavlakbloemknoppen
Eindstandigebloemknop

Op takken die het vorige jaar reeds gebloeid hebben , zit de bloemknop voor dit jaar onder de oude bloem

Op takken die het vorige jaar nog niet gebloeid hebben en dus nieuw waren zit dit jaar de bloem aan het eind van de tak

Pluimhortensiaopstamsnoeikopie

Hydrangea paniculata op stam, snoei de takken op 2 ogen (minimum) in de maand maart, ze bloeien immers op nieuw hout !

Pluimhortensiaopstamsnoei1
Hydrangeapaniculatavoordesnoei
Hydrangeapaniculatanadesnoei